Dnia 21 października, w ramach podsumowania projektu Strat Kit, naszą szkołę odwiedziła przedstawicielka Uniwersytetu w Helsinkach Pani Urszula Ala-Karvia. Towarzyszyła jej koordynatorka projektu ze strony Urzędu Miasta RybnikaPani Monika Kubisz. Panie miały okazję zobaczyć naszą kuchnię oraz stołówkę ozdobioną naklejkami owoców i warzyw sfinansowanych z projektu. Intendentka-pani Bogusława Metelańska oraz panie kucharki opowiedziały o zmianach, jakie wprowadziły dzięki projektowi i szkoleniom, w których brały udział. Goście skosztowali wypieków i wyrobów, które przygotowały nasze panie z kuchni. Na zakończenie wizyty uczniowie potwierdzili, że zmiany wyszły na dobre. Dzieci chętnie zjadają obiady i serwowane w postaci bufetu owoce. Dobre zmiany widać także po ilości osób zapisanych na obiad względem poprzednich lat, która aktualnie wzrosła ponad 50%.
Pani Urszula Ala-Karvia spotkała się również z koordynatorem projektu w naszej szkole z ramienia nauczycieli-panią Beatą Bednorz, która opowiedziała o lekcjach edukacji żywieniowej, które przeprowadzono w klasie 2a oraz 3b oraz o konkursie na plakat pod hasłem „Nie marnuj żywności, jedz zdrowo!”, który zorganizowano przy współpracy z Samorządem Uczniowskim. Nasz gość miał okazję obejrzeć wystawę prac pokonkursowych.